II. Природа християнського життя  

 

  

#88. Надприродне життя, яке, завдяки заслугам Ісуса Христа, є участю у Божому житті, часто називають життям Бога в нас або життям Ісуса в нас. Такі висловлювання вимагають пояснення – щоб уникнути підозріння у пантеїзмі. Наше життя не тотожне з життям Бога, нашого Господа, а подібне до Його життя – обмежена участь, але реальна. 

 

Ми можемо подати таку дефініцію: участь у божественному житті, даному нам Святим Духом, який живе в нас завдяки заслугам Ісуса Христа; життя, яке ми повинні захищати від деструктивних тенденцій. 

 

#89. Отож, в нашому надприродному житті Богу відводиться головна роль, нам – другорядна. Сам Триєдиний Бог сходить на нас, оскільки лише Він може вчинити нас учасниками Свого життя. Він передає це життя нам завдяки заслугам Христа (n. 78), який є гідною нагороди (meritorious), взірцевою (exemplary) і істотною (vital) причиною нашого освячення. Абсолютно вірно, що Бог живе в нас, що Ісус живе в нас; але наше духовне життя не тотожне з життям Бога чи життям нашого Господа. Воно відмінне, але й подібне до їхнього життя. Наше завдання – використовувати божественні дари, щоб жити з Богом і для Бога, щоб жити в єдності з Ісусом і наслідувати Його. Але ми не можемо жити надприродним життям без постійної боротьби з потрійною пожадливістю, яка залишається в нас (n. 83). Що більше, оскільки Бог обдарував нас надприродним життям, то наш обов’язок – розвивати це життя в собі добрими вчинками і ревним прийняттям Таїнств. 

 

Це є поясненням дефініції, яку ми подали, і весь цей розділ є поясненням цього і розвитком. Ми витягнемо практичні висновки, що стосуються почитання Пресвятої Трійці, почитання і єдності з Воплоченим Словом, почитання Пресвятої Діви і Святих, оскільки всі види цих почитань зводяться до Слова, що стало тілом. 

 

Хоча дія Бога і дія людини розвиваються паралельно в християнському житті, то, ради ясності, ми розглянемо їх окремо в двох підрозділах, відведеним ролі Бога і ролі людини.

 

II.I. РОЛЬ БОГА В ХРИСТИЯНСЬКОМУ ЖИТТІ

II.II. РОЛЬ ЛЮДИНИ У ХРИСТИЯНСЬКОМУ ЖИТТІ