ДУХОВНІ ВПРАВИ В МАЛЮНКАХ

from the site of f. John Brown SJ

Наш улюблений син Ігнатій Лойола, Генерал Ордена Єзуїтів, на основі Святого Письма і досвіду духовного життя, уклав інструкції чи Духовні Вправи, і в такому порядку, щоб були корисними для духовного росту побожних душ.

 

31 липня 1548 р.,

Папа Павло ІІІ

ОДОБРЕННЯ ДУХОВНИХ ВПРАВ

ПАПОЮ ПАВЛОМ ІІІ

 

Він ішов, заглиблений у думки про своє поклоніння, і вирішив присісти повернувшись до річки, яка текла внизу. І от, коли він там сидів, очі його розуміння почали розплющуватися

 

Автобіографія

ВИДІННЯ СВ. ІГНАТІЯ

 

Людина створена для того, щоб хвалити Господа Бога свого, поклонятися і служити Йому, спасаючи у такий спосіб свою душу. Усе інше суще на землі створено для людини, щоб допомагати їй у досягненні мети, задля якої її створено…

 ЗАСАДА Й ОСНОВА

 

Далі треба здійснити перший іспит сумління, складаючи звіт стосовно тієї вади, яку вирішено виправити. Таким чином слід переглянути, година за годиною чи період за періодом, цілий день, починаючи з тієї хвилини, коли прокинувся, і до моменту поточного іспиту.

ЧАСТКОВИЙ ІСПИТ СУМЛІННЯ

 

 

1. Подякувати Господу Богу за всю отриману благодать . 2. Попросити про благодать розпізнати свої гріхи і позбутися їх. 3 . Вимагати від своєї душі звіту насамперед про думки, потім про слова, а тоді про вчинки, подумки переглядаючи годину за годиною або одну пору дня за іншою, від моменту пробудження до хвилини поточного іспиту, у тому ж порядку, що й під час часткового іспиту. 4. Попросити у Господа Бога прощення за свої провини. 5 . Постановити собі, з Його ласки, виправитися.

ЗАГАЛЬНИЙ ІСПИТ СУМЛІННЯ

 

як їх було створено в Божій благодаті, та вони, не бажаючи скористатися властивою їм свободою, щоб поклонятися та коритися своєму Творцеві і Господу, впали в гординю, змінили благодать на злобу й були звергнуті до пекла…

ГРІХ АНГЕЛІВ

 

…порівнюючи всі свої гріхи з одним-єдиним гріхом ангелів; якщо тільки за один гріх їх запроторено до пекла, то скільки ж разів ми заслужили цього за всі свої гріхи!

ПЕКЛО

 

Просимо про те, чого хочемо; тут потрібно просити внутрішнього осягнення страждань, що їх зазнають засуджені, щоби, принаймні, страх перед покаранням утримував нас від гріха, якщо вже ми, з огляду на свої провини, забули про любов до Господа Бога.

ПЕКЛО

 

Уявити собі велетенські язики полум'я і душі, які, так би мовити, ув'язнені в охоплених вогнем тілах. За допомогою уяви почути лемент, стогін, крики і богохульства супроти нашого Господа і Його святих. Відчути запах диму, сірки, розкладу і гнилизни.. Відчути смак гіркоти пекла - сліз, скорботи та докорів сумління. Відчути на дотик, як полум'я охоплює душі і обпалює їх.

ПЕКЛО

 

Уявити себе на порозі смерті, і той спосіб та міру, що їх ми побажали б мати тоді, застосувати до вибору, який потрібно здійснити тепер, а тоді прийняти відповідне рішення.

СМЕРТЬ

 

Уявити та обміркувати, в якому стані перебуватимемо в день Божого суду, і подумати, яким би ми хотіли мати тоді свій теперішній вибір, а відтак застосувати те правило, яке хотіли б побачити дотриманим тоді, щоб відчути повне вдоволення і радість.

СУД

 

Тоді він спам'ятався й сказав: Скільки в батька мого наймитів мають хліба аж надмір, а я отут з голоду гину!

 

                 Лк 15,17

БЛУДНИЙ СИН

 

"Воля Моя - покорити цілий світ і всіх Моїх ворогів, і так увійти у славу Отця Мого. Тож той, хто побажає йти за Мною, має зі Мною трудитися, щоб, розділивши Мої страждання, розділити і Мою славу."

ЗАКЛИК ХРИСТА-ЦАРЯ

 

І, ввійшовши до неї, промовив: Радій, благодатная, Господь із тобою! Ти благословенна між жонами!

Лк 1,28

 

…побачити Пресвяту Діву й ангела, який її вітає, а тоді віддатися розважанням, аби почерпнути користь із побаченого.

БЛАГОВІЩЕННЯ

 

…побачити Пресвяту Діву, Йосифа, служницю та немовля Ісуса, який щойно народився, себе уявляючи вбогим та негідним слугою; дивитися на них, споглядати їх і з усією можливою пошаною та благоговінням прислуговувати їм у їхніх потребах, так, наче ми там справді присутні. Опісля ж заглибитися у роздуми, щоби почерпнути з цього якусь користь.

РІЗДВО

 

 

 

 Один - Ісуса Христа, найвищого Владаря нашого і Господа, а другий - Люцифера, смертельного ворога людського роду.

 ДВА СТЯГИ

 

Чоловік, типовий для третього різновиду, хоче позбутися згаданої прив’язаности так, щоб залишатися цілковито байдужим до здобутих грошей; натомість він прагне чинити з цими грішми лишень у той спосіб, до якого схилить його Господь, а також сам він вважатиме за краще для служіння Божій Величі та її прослави.

 ТРИ РІЗНОВИДИ ЛЮДЕЙ

 

 

Обираємо вбогість із Христом убогим радше, ніж багатство; зневагу з Христом зневаженим радше, ніж почесті; воліємо видаватися нікчемними безумцями заради Христа, якого вважали таким перед нами, радше, ніж славитися у світі мудрістю та проникливістю.

 ТРИ СТУПЕНІ СМИРЕННЯ

 

 

 

 К оли отримуємо достатньо світла та пізнання через досвідчення втіхи та покинутости, а також через досвід розпізнавання різних духів.

 ВИБІР

 

 

 

 

  Почавши зі святого Петра, обмив ноги своїм учням, навіть Юді

Ів 13, 5

 ВМИВАННЯ НІГ

 

 

 

 

  Господь наш Ісус Христос дав Юді поцілувати себе і дозволив схопити себе людям

 АРЕШТ

 

 

 

 

Христос з’явився Пресвятій Діві Марії; хоч у Святому Письмі про це не згадано

 З'ЯВИВСЯ СВОЇЙ МАТЕРІ

 

 

  По-перше, любов має виявлятися радше у справах, ніж у словах. По-друге, любов полягає у взаємному спілкуванні... Так, якщо хтось володіє знаннями, то повинен ділитися ними з тими, хто їх не має; те саме стосується почестей та багатств – коли хтось ними володіє, то має ділитися з іншими.

 СПОГЛЯДАННЯ ДЛЯ ЗДОБУТТЯ ЛЮБОВІ

 

 

 Споглядаючи Воскресіння, треба просити радости у єдності з Христом, що в радості перебуває; споглядаючи Страсті Христові, просимо болю, сліз і страждань разом із стражденним Христом.

 ЩОДЕННА МЕДИТАЦІЯ