Служба святому отцу нашему  Франциску
Ассизкому,  Вселенскому  чудотворцу.

 

на велицей вечерни

 

На Господи, воззвах: стихиры, глас.

 

 

Н ыне время пришло, о верные ученики Христовы, во псалмах и пении духовном прославить Бога, дивнаго во святых Своих, даровавшего нам преславного учителя и чудотворца Франциска Ассизского, молящагося у престола Его о душах наших.

П еснопением всерадостным украшается ныне Вселенская Церковь Христова, воспевая великого светильника своего, преподобного и богоносного отца нашего Франциска Ассизкого, всеславного ходатая и молитвенника о душах наших.

Е диносущной Троицы богомудрого служителя и путей спасительных всеславного наставника память всесветлую совершаем

Ныне, евангельскою радостию воспевая великого Церкви нашей светильника  и молитвенника о душах наших.

 

Иные  стихиры,  глас  :

 

С ияет, подобно солнцу, всю вселенную озаряющему, память святого Франциска, человекоугодие и превозношение посрамившего, блаженства кротких достигшаго, егоже молитвами даруй, Боже Всесвятый, нам очищение от грехов и наследие жизни вечной.

В рачуешь страсти и озаряешь светом Евангелия Христова, всех притекающих к тебе, Ангелов собеседниче, преподобных сожителю, благоверия поборниче,  предстатель наш, преславный отче Франциск.

М ногим воздержанием, святый отче, жизнь твою украсив, и всем нам путь показал, ведущий в жизнь вечную, Евангельским учением последовал, жестоким же житием плоть твою изнуряя, гордаго змия воздержанием сразил. Темже на небесех водворяяся, Богу Всемогущему предстоишь, преподобне Франциск, Егоже моли согрешений оставление даровать чтущим любовию святую память твою.

 

Слава, глас…:

 

Р адуйтесь и веселитесь о Господе, братья меньшие и сестры-клариски, торжествующе всеславную память великого угодника Божия и наставника нашего, всеславного Франциска Ассизского, три ордена заложившего и ныне песньми венчаемого, ибо такого светильника как отца доброго чтим и детьми называемся. Его же прославил Бог знаменьми и чудесами преславными. Темже, припадая, молимся ему, глаголюще: о всеблаженне Франциске, отче наш, непрестанно моли Всесвятую Троицу стадо твое спасти, и в добродетели укрепи, да во Царствии Небесном вместе с Тобою прославим Отца Небесного.

 

На литии стихира, глас:

 

В вере в Евангелие Господне, преподобне, утвердил сердца и разума твоего движения, ибо от Всесвятого Духа Утешителя приял  духа Истины, и тем наставляем, веры адамант явился, и ныне нас во уповании непостыднем заступлением твоим утверди, отче Франциск.

Слава, глас:

 

В сё возмогший о укрепляющем тебя Христе, болезни и немощи смиренно претерпевая, на Бога все упование возложил, мирских пристрастий и богатств отца земного твоего удалился и прелести мира открекся Предвечного Господа ради, чистым умом и немятежным сердцем служа Богу и сосуд Святаго Духа явился, Ему же молися помиловать души наша.

 

И ныне, Богородичен:

 

Молитвами Твоими, Мати Дево, и милостию от Тебе Воплощшагося Спаса Христа, к Нему же взываем избави нас то всяческих обстояний злых, ибо мы на ходатайство Твое надежду крепку полагаем, да спасет и сохранит Сын Твой Божественный всех нас, песньми Тебя величающих.

 

На стиховне стихиры, глас:

 

Ангельски пожив на земли, преподобне отче, разум богопросвещенный стяжал, ради познания Христа и Владыку своего, к мудрованиям суетным непоколеблен явился. Божия любви ради, святый Франциск, нищеты вольной не отвратился тем же от нищеты и глада тебе ради Христос обитель ассизскую сохраняет.

 

О пречудне отче Франциск, ныне Церковь Вселенская прославляет тебя, как великого ревнителя веры, чудес обильных реку источающаго нам, и наставника богомудрого, мы же, как чада ко отцу, взываем к тебе: «Радуйся, учителю благий, на дороги евангельские пути жизни нашей направляющий!».

 

О славне Франциске, когда изгнан из родного града твоего поруган людьми ассизким был, тогда глас Господень пресладкий над тобою исполнился, ибо  изгнанные  правды ради блаженства обретают, ибо ты Евангельски терпением утвердил в доброделании богоугоднгом душу твою, венец нетленный от Владыки всяческих прнял и дерзновение молиться о душах наших.

 

Слава, глас:

 

В осхвалим тебя, преблаженный Франциск, Троицы чистое жилище, Христу подражатель неустанный, явление дарований духовных, безстрастия прекрасный сосуд и чудес источник неиссякаемый, демонов прогонитель неустрашимый и страстей целитель преизрядный, монашествующих столп непоколебимый, и к Богу молитвенник непостыдный. Ныне, предстоя Престолу Владыки всех, испроси Церкви Вселенской утверждение и милость душам нашим.

 

И ныне, Богородичен по гласу Славы:

 

В сё творение песнословит Тебя, Всесвятая Дево и Матерь Божия, прошедшую через Небесные врата и ставшую одесную Огнезрачнаго Престола. Одесную стать и нас сподоби молитвами к Сыну Твоему, мы же песнями Рожденного Тобою и Тебя, Святая Богородица, величаем.

 

По 50-м псалме стихира, глас:

 

П риидите, множество людей благочествых днесь богомудрого отца нашего Франциска песньми и пением восхвалим и честной его икону благоговейно поклонимся, глаголюще:

радуйся, преподобне отче наш Франциск, всех последователей твоих хранитель и попечетель,

радуйся, благочестия столп и поборник истины в земли Италийской явился;

радуйся, Святой Троице со Ангелы предстоящий, Её же непрестанно моли даровать душам нашим милость  великую.

 

Канон святому отцу нашему Франциску, глас,

Песнь 1

Ирмос:

Б езначальный Отче, Творец Вселенной, слова благодать всем нам ниспошли, да воспеть возможем достойно угодника Твоего, преславнаго Франциска.

В есело днесь сошедшеся в памяти твоей, богомудре отче наш Франциск, воспоем твои подвиги, пощения и бдения, и поучение в писаниях, ибо ты просиял, как  светило, в земли италийской, озаряя чин монашествующих светлостью твоих добродетелей.

Ведующе тебя воистину предстателем добрым ко всещедрому Богу, нас напастьми и обстояниями скорбными одержимых укрепи, подавая руку спасения, милостивый отче наш Франциск.

Богородичен: Ароматы и фимиам приносим Тебе, Пресвятая Дева, и всяк день молитвами Розария, как жертв уст и душ наших возсылаем Тебе и просим: не остави нас, почитающих священное Твое торжество и взывающих: радуйся, Всеблаженная Богородице, всех последователей святого Франциска похвала и вечное утверждение.

 

Песнь 3

Ирмос:

Теб я, о великий светильниче, не под спудом но на высоте свещника Церкви Христовы поставленна, смиренне Франциск, очами духовными видевше, верно молим: светоносными лучами твоими глубокую тьму греха развей, невежественных к познанию Истины настави, шатания умов низложи, нас же во истине Христовой  укрепи.

Д уха Всесвятого исполнился, Франциск богоблаженный, собрание учеников твоих свою в учении святой Вселенской научаешь неотступно пребывать, и ныне тебя, нашего наставника предоброго, верно возхваляем.

В сегда во уме имея страдания Спасителя нашего и вольное Его на Кресте распятие, сораспялся, преподобне отче, стигматы терпилово нося, цену искупления нашего проповедуя. Христовою любовию уязвил твое сердце, боголюбезне, и нас в любви к Богу и ближним утверди.

Богородичен: Упование и стена и тихое пристанище людям Твоим, Пресвятая Дево, со угодником Всесвятаго Сына Твоего Франциском испроси непрестанно славу Триединому Богу воспевать в невечернем свете Царствия Небесного.

 

Ин кондак, глас.

Д несь угодник Христов Франциск предстоит Престолу Божию и с ликом святых последователей своих за нас молится Отцу Небесному. Мы же ныне предстателю нашему со умилением покланяемся и во псалмех и пениих возвеличиваем, ибо в тебе, отче наш Франциск, обрели молитвенника доброго ко Превечному Богу.

 

Седален, глас :

Воистину пастырь добрый и наставник богомудрый, добродетели еввангельские стяжать помогающий братиям ордена твоего и всем ближним твоим был, всехвальный Франциск, веру живую и действенную в сердцах возгревая, умиления дар подая и ожесточение сердечное милостивно врачуя.

Слава, и ныне, Богородичен:

 

Песнь 4

Ирмос:

Мудрость воистину всяческую превозшел, к познанию заповедей Божиих и законов Его, в мире сем установленных, усердно прилежал, святый отче наш Франциск, и благодать вразумления заблуждших стяжал. Сего ради просим тебя: просвети наш помраченный ум к познанию Божественному, да научимся вместе с тобою Господу воспевать: слава силе Твоей, Христе Спасителю Наш.

В малом верен был, всехвальный Франциск, и над многими тебя поставил Господь, темже и прославился добродетельнаго жития твоего ради, всемирный светильниче, и восшел в Безконечную радость Господа твоего, Ему же ныне предстоя, молишься о душах наших, взывая: слава силе Твоей, Христе Спасителю Наш.

Н а горе Фаворстей преобразившись, апостолы Светом невещественным осиявший, Иисусе Всеблагий, ныне во ордене серафимическом сонм отец преподобных явить благовол. О земнии поистине ангелы и небеснии люди, чада отца святого Фрвнциска, поминайте и нас недостойных, да вместе с вами в Царствии Божием Света того Фаворскаго насладимся и Светоподателю воспоем: слава силе Твоей, Христе Спасителю Наш.

Богородичен: Непоколебимие веры католической утверждение и многоценный дар душам нашим, Богородицу во псалмах и пении духовном восхвалим, вернии чада и последователи Франциска святого, да сподит нас всех Приснодева во веки воспевать: слава силе Твоей, Христе Спасителю Наш.

 

Песнь 5

Ирмос:

Образец евангельского человека для верных учеников Христовых был, ибо любовь нелицемерную стяжал состраданием к грешным и страждущим, темже молим тя, святый Франциск, пастырь добрый и нам ныне буди, и ко спасению наставник.

Молитвою твоею, отче наш Франциск, еще на земли в телесе тленном пребывая, оляденевшия сердца ко Иисусу Сладчайшему обращал, тем же и ныне ходатайства твоего просим, память твою чтуще верно.

Смерти крепче  была любовь твоя, ибо Бога возлюбил всею душею и крепостию твоею и ближняго твоего, как самого себя и многих более себя, темже и ныне путем добродетелей твоих следуя, от трапезы духовныя писаний твоих насыщаемся и память твою светло празднуем.

Богородичен: Христа, Божие Слово, неизреченно родившая, мрак прегрешений наших светом покаяния истинного развей, сердец же устремление непреложно в любви Сына и Бога Твоего утверди.

 

Песнь 6

Ирмос:

Х рам Духа Всесвятаго явился, предивный отче наш Франциск, страну Италийскую непрестанными молитвами и священнодействием твоим духовно украсил. Темже и ныне ходатайством твоим, преподобне, душевные и телесные болезни наши исцели и всепрощение грехов нам у Бога испроси.

В се мирские пристрастие отложив, преподобне, и крест твой на плечи взявше, чистым и немятежным умом Христу последовал: вобителе препростой, как в раю, живыя. Спасителю угодил, подобно безплотным силам, ещё на земли жительствуя, постом и молитвою, и всенощными стоянии страсти умертвил, молчанием же и богомыслием Богу соединился, Его же ныне моли о душах наших.

К то изочтет  твои подвиги, отче наш Франциск, и смирения твоего высоту кто воспоет; воистину Христов ученик был, боголюбче, и снаследник Нетленного Царствия. Поминай чад твоих, отче, моляся Христу, да и нас части спасаемых сподобит.

Господни заповеди исполняя, кроток и незлобив, отче благий, был, смирен и прост, и во всех добродетелех благоискусен, тем и Святаго Духа селением явился, премудре, научая и вразумляя чада твоя достойно ходити во след Христу, во смирении Тому служащым спасение подающего.

Богородичен: У дивишася, Всенепорочная, все ангелов чини и таинству Твоего рождения странному: как неискусомужная Млекопитательницею стала и держит на руку Твоею Питающаго все творение. Темже взываем Тебе: Богородице Приснодево, моли Сына Твоего грехов оставление нам даровать.

 

Кондак, глас 8:

 

С вященного и Боговещанного проповедника и дивнаго премудрости учителя тебя, святый отец наш Франциск, явил Милосердный Господь Наш, ибо тобою научаемы на путь спасения встаем, истну Христову и Жизнь вечную обретаем.

 

Икос

 

Ж итие непорочное явил и к Престолу Господню по кончине твоей вознесся, прехвальне отче наш Франциск, и ныне чистою душою в райских обителях пребываешь, о сущих на земли воспевающих тебя Владыку умоли, преблаженне, знаменьми и чудесы Прославляющего Своих святыя.

 

Песнь 7

 

Ирмос:

С корбные искушения и лютые обстояния смирением и горячим упованием твои на милосердную силу Христову победил, подвижниче пустынолюбивый, сего ради просим тебя от поражений во внутренней брани и нас молитвами твоими избави, блаженне, вопиющих: благословен, превозносммый во веки Бог отцев наших.

Пастырь добрый всем из мира и трех орденов твоих приходивших к тебе был, о прехвальне Франциск, душу твою готовый положить за паству твою, темже открылось тебе разумение таинспасительного промысла Иисуса, Емуже взывал еси: благословен,  превозносммый во веки Бог отцев наших.

Отче Франциск, поспеши в помощь нам, в гордыни и злобах изнемогшим и елей сострадания твоего и нам подаждь вопиющим: благословен, превозносммый во веки Бог отцев наших.

Богородичен: Дабы падших людей преобразить и обожить, в мир сей пришел Сын Твой, Владычице, мы же просим Тебя, Царице ангелов, вместе с серафимическим отцем нащим Франциском моли Иисуса благодатью в таниствах Церкви Его святой укрепить нас, да воспоем Ему: благословен, превозносммый во веки Бог отцев наших.

 

Песнь 8

Ирмос:

Очи твои потоки слезные источили о людях твоих, ибо молитвы и воздыхания сердечные принесл еси и безплодные сердца подвиг к плодоношению духовному, наставляя последователей твоих воспевать: благословите, все люди, Милосердного Господа Нашего.

О всеславный учителю наш, все сети бесовские крепостию сокрушивый духовною, от тех избави нас твоими молитвами, окормляя житие наше силою Всещедраго Бога, Емуже с тобою покланяемся, с надеждою и радостью взывая: благословите, все люди, Милосердного Господа Нашего.

Х риста Иисуса, глаголавшего, что  не требуют здоровые врача, но болящии, пребыл верным учеником, святый отче Франциск, телесные и душевные недуги притекавших к тебе врачуя, ныне же, у Престола Господня предстоя, поминай и нас недостойных, взывающих: благословите, все люди, Милосердного Господа Нашего.

Богородичен: Пречистая Дева, воспеваем вместе с Франциском святым величаем Тебя, ибо Ты всем грешным предстательница и Ходатаице непостыдная, прибегающим к Тебе, Дева и Матерь Всевышнего, с надеждою прощение согрешений испрошающим.

 

Песнь 9

Ирмос:

О нас милостивные длани, Франциск, в молитве простирай ко Владыке Небес и земли, чадолюбие  твое нам являя и показуя и неотлучно от нас духом пребывай, отче преподобне, от соблазнов избавляя и в молитве наставляя псалмопением благоговейно Творца Небес и земли прославлять.

Т ело твое честное, священне  отче на Франциск, источник исцелений чисте приступающим источает, страстей различных тьму отгоняет и светом невечерним просвещает всех хвалящих тебя.

Е диный Благий, Иисусе Многомилостивый, Тебе в молитву ныне призываем угодника Твоего Франциска. Не презри молитв его грехов наших ради, но помилуй нас, непрестанно взывающих: заступничеством святого отца нашего нашего помилуй нас.

Троичен: Тебе неприступному Богу и Славы Царю Трисолнечному, строителю и промыслителю всяческих, Единому Благому и Сущему, Божества державу имущему, песнь Трисвятую воспевая, покланяемся присно и непрестанно величаем.

Богородичен: Отроковице Всенепорочная, Мати Дево Пречистая, Сына и Бога Твоего милостивым к нам сотвори, и страстей греховных избвави нас, молящихся Тебе.

 

Богородичен:

 

В ладычице Всемилостивая, просвещение помраченных душ людских, Свет истинный миру рождшая, со святым и пречудным пречудным отцем нашим  Франциском Сына Твоего и Бога умоли о всех нас, с радостию и умилением в Молитвах Розария Глаголящих Тебе: «Радуйся, Благодатная, Господь с Тобою и Тобою с нами»

 

На хвалитех стихиры, глас:

 

Ж ительство наше на небесех, так вселнеский учитель первоверховный апостол Павел наставляет нас, ты же, святый Франциск, весь ум свой к горним возвысив, к радости прекраснаго рая еще на земле приобщиться сподобился. Темже ныне с серафимами и херуимами пребываешь, нас еще на земли сущих, молитвами твоими присно ограждай.

 

С ила Божия в немощи совершается, так нам глаголет Господь, ныне зрим слов сих на тебе преславное сбытие, ибо немощен плотью, духом же усердный ратоборец нам показася. Испроси и нам, великий Франциск, от Подвигоположника Иисуса  мужества дар, дабы противостоять пагубоносным искушениям. Твоими молитвами нас немощных присно ограждай от падений греховных.

 

Слава, глас 5:

 

Г осподу нашему токмо Единому всякую славу, честь и поклонение в духе истины приносить верно подобает, так от Церкви Католической научены, но как незамутненный образ и подобие Творца в себе возрастившие да почтутся от нас святые избранники Господни, присные Божии друзья и благие венценосцы, в их же сонме пресветлою звездою Франциск преподобный пресветло возсиял, к нему мы же днесь возовем: святый отче наш, дерзновение стяжавший ко Спасу нашему, от всяких лютых молитвами твоими нас ограждай.

 

И ныне, Богородичен:

 

Ц ерковь Христова Вселенская, от лет древних свято Тебя чтущая, Пречистая Дева, многажды милости Твои великие воспевала и славословила,  тем же и мы ныне, чада Твоя, усердно взываем: не престай молиться о спасении нашем, Царица наша и Владычица, пучины греховныя избави нас.