Лк 23, 39-43  

39 А один із розп’ятих злочинників став зневажати Його й говорити: Чи Ти не Христос? То спаси Себе й нас!  

40 Обізвався ж той другий, і докоряв йому, кажучи: Чи не боїшся ти Бога, коли й сам на те саме засуджений? 

41 Але ми справедливо засуджені, і належну заплату за вчинки свої беремо, Цей же жадного зла не вчинив. 

42 І сказав до Ісуса: Спогадай мене, Господи, коли прийдеш у Царство Своє! 

43 І промовив до нього Ісус: Поправді кажу тобі: ти будеш зо Мною сьогодні в раю! 

 

 

Картина розп’яття. Погляньмо на подібності й відмінності. 

Подібності: Усі троє мають людську природу, терплять фізичні, психічні й духовні муки, перебувають за крок до смерті й умруть людською смертю. 

Відмінності: Боголюдина і двоє людей. Невинний і двоє злочинців. 

Великі страждання озлоблюють першого, він ненавидить і проклинає увесь світ. Він хоче жити і чіпляється за останню соломинку – Ісуса: 

Чи Ти не Христос? То спаси Себе й нас

У його голові традиційний образ Христа, Месії – надприродна сила, могутність, влада. Месія відновить могутній і справедливий Ізраїль – політичне і соціальне месіанство, політична і соціальна справедливість. 

спаси (σῶσον) – це слово має також значення захисти, зціли. Спасіння у його розумінні стосується земного, матеріального існування людини. Оскільки він засуджений справедливо, то реалізація спасіння у відношенні до нього – амністія, скасування судового вироку і покарання. Він хоче, щоб закон справедливості був порушений щодо нього. 

Другий: ми справедливо засуджені. Це визнання свого гріха, свого внутрішнього духовного стану – слабкості й гріховності. Це також сприйняття своєї зовнішньої ситуації – смертної кари. Він нікого не осуджує, крім себе самого, і піддається закону справедливості. 

Спогадай мене, Господи, коли прийдеш у ЦАРСТВО СВОЄ

Христос – це справедливість, Господь – це благодать, любов, милосердя, прощення. Він не просить земного, тілесного спасіння, а духовного, вічного – ГОСПОДНЬОГО ЦАРСТВА. Це свідчить про глибокі внутрішні зміни, навернення, відрив від земного і спрямування до небесного. Ісус Христос став його дорогою, правдою і життям. 

Ти будеш зо Мною сьогодні в РАЮ

Накладімо образ двох злочинців, їхні внутрішні й зовнішні постави на своє життя. Попробуймо заглибитися й знайти щось спільне. 

Йдучи по житті, ми переживаємо різноманітні кризи, конфлікти, неприємні й болючі ситуації. Відчуваємо себе невинно ображеними, скривдженими, і часом – прибитими до хреста. Звертаємося в молитві до Бога. Якщо зуміємо ввійти в глибину свого внутрішнього стану, внутрішніх постав і мотивацій, то відкриємо, що у своїх стосунках з Богом ми дуже часто, а дехто постійно, виглядаємо як перший розбійник: То спаси Себе й нас

спаси Себе – будь могутнім Богом. 

спаси нас – дай мені те, чого я хочу.